Friday, 4 December 2015

Features in the Landscape

At Lump we are incredibly fortunate to have our work featured in many stunning and sometimes even inconceivable landscape designs. And with great credit to the clients, designers and the landscapers who continually trust that our work and original designs will compliment and be seamlessly incorporated into their spaces. We are honored each and every time you choose to work with us.

Light Feature Panel

At the recent Landscaping Victoria Industry Awards for 2015 one extraordinary Landscape took home 4 awards. Designed by Steve Taylor from C.O.S. Design and constructed by Hamilton Landscapes, The Beaumaris Project was awarded Landscape of the year (Hamilton Landscapes), Hard Structures in the Landscape (Hamilton Landscapes), Residential Landscape Construction over $300,000 (Hamilton Landscapes) and Landscape Design over 200 m2 (C.O.S. Design).

Privacy Screening

Part of the challenge of completing a landscape such as this one is the commitment of the client. Commitment to the journey and commitment ultimately to the end vision. This garden has exceeded the expectations of everyone involved, even its designer Steve Taylor. And on completion looking back, both Steve and Paul Hamilton of Hamilton Landscapes say it was one of the most challenging projects of their professional lives so far and a project that neither of them will ever forget.

Outdoor Decorative Features

The garden was an excellent technical challenge for all parties involved in the design, engineering and construction. The site is set on a huge elevation and was basically built on a sand dune in the heart of the Beaumaris area. A Lump Letterbox is featured in the streetscape along with a series of retaining walls and a great mix of architectural plants. Huge floating steps make a pathway up to the pool and the entertaining space which is set in the front yard to take advantage of the view of the bay. And over the spa is a canter levered pergola that features a Lump Ink Blot screen as the canopy that casts decorative reflections into the water. A custom designed Lump Light Feature Panel is also set among the retaining walls and is a great night time feature as well as part of the privacy plan and the design reflecting the local tea trees in the area is continued through the front gate.

Custom Letterboxes

With such an impressive landscape it is not difficult to see why it took home 4 awards and below you can read the comments from the judges.

Garden Accessories

Outdoor Screens and Light Boxes

Custom Screens and Light Features
Images supplied courtesy of C.O.S. Design

Landscape of the year
Hamilton Landscapes
Judges’ Comments "Once you move on from the initial stunning impact of this landscape and take a closer look at the detail, you cannot be anything other than totally impressed. The judging panel were amazed by the level of complexity in the design and the execution noting that they have not seen a job of this caliber for a long time. The project has been skilfully constructed using modern construction techniques and the latest materials. The structurally complex layout demanded minimal tolerances and extremely high levels of accuracy which have been delivered skilfully by Paul Hamilton and his team." 

Hard Structures in the landscape
Hamilton Landscapes
Judge’s Comments "This extraordinary residential project is a great example of a successful collaboration between designer and contractor. It exhibits innovative design principles particularly in regards to hard structures. The project has been skilfully constructed using modern construction techniques and the latest adhesives and bonding materials. The structurally complex layout demanded minimal tolerances and extremely high levels of accuracy. The project has been completed to an extremely high standard and the attention to detail has resulted in an exceptionally attractive, functional and safe outdoor space. Hamilton Landscapes are to be congratulated on a job very well done." 

Residential Landscape Design over $300,000
Hamilton Landscapes
Judge’s Comments "The construction detail of this job is first class considering the complexity of the design. Every element in the landscape has been executed with precision from the tiling, to the paving to the planting and lighting. The job was completed in a difficult timeline with the highest level of care and attention to detail. Every aspect of this job is almost faultless, making it a very worthy winner in this category." Landscape Design over 200 m2 C.O.S Design Judge’s Comments: "This design showcased a thoughtfully designed space, offering a well resolved solution to a difficult site which included a large level change and multiple outdoor living spaces. The design has made use of all the aspects of a functional landscape from connecting to the internal spaces, to the detail of the finished project and integrated lighting. The result is a harmonious design which works perfectly with the Architecture of the house creating a functional, usable and visually pleasing outcome."

1 comment:

  1. Thanks a lot for such an amazing and nice post you shared about metal,.
    Metal Sculptures

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...